Rodzaje steków wołowych 0
Rodzaje steków wołowych bez kości

Steki bez kości

🇵🇱 Stek z antrykotu 🇺🇸 Ribeye

Opis

Stek z antrykotu, zwany również jako Rib Eye pochodzi z obszaru między żebrami a kręgosłupem.

Charakteryzuje się widocznym tłuszczem rozlokowanym w mięśniach, który nadaje mu intensywny smak i soczystość po ugrillowaniu.

Stek z antrykotu ma tendencję do bycia bardziej marmurkowym niż inne części mięsa wołowego. To sprawia, że stek jest niezwykle smaczny i zachowuje swój aromat podczas obróbki termicznej.

Jest to jeden z najbardziej cenionych rodzajów steków ze względu na swoją miękkość, soczystość i wyjątkowy smak.

Cechy

  • Optymalna zawartość tłuszczu, która przekłada się na wspaniały smak
  • Nie zawiera kości więc relatywnie jest prostszy w przyrządzeniu - polecamy dla początkujących

🇵🇱 Stek z rostbefu 🇺🇸 New York Strip

Opis

New York Strip, znany również jako stek z rostbefu, to kawałek mięsa pochodzący z dolnej części pleców wołowego. Jest to jedna z najbardziej cenionych części mięsa wołowego, charakteryzująca się delikatną teksturą i doskonałym smakiem.

Rostbef to mało pracujący mięsień, co sprawia, że mięso z tego obszaru jest bardziej miękkie.

Steki z rostbefu są bardzo popularne w kuchni, zwłaszcza jeśli ktoś poszukuje delikatnego, soczystego i eleganckiego kawałka mięsa.

To nasz ulubiony stek!

Jeśli jesteś początkującym grillomaniakiem to stek z rostbefu będzie dla Ciebie najlepszy na początek.

Cechy

  • Zawiera mniej tłuszczu niż Rib Eye
  • Korzystny cenowo stek
  • Najlepszy jeśli pierwszy raz przystępujesz do grillowania steków

🇵🇱 Stek z polędwicy 🇺🇸 Filet Mignon

Opis

Stek z polędwicy, znany również filet mignon, to kawałek mięsa pochodzący z polędwicy wołowej, czyli najbardziej wewnętrznej i miękkiej części mięsa znajdującej się wzdłuż kręgosłupa. To zdecydowanie najdelikatniejsze element wołowy.

Polędwica jest mało pracującym mięśniem, co sprawia, że jej mięso jest najbardziej delikatne.

Ze względu charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Lepiej sprawdzi się przyrządzony jako tatar niż jako stek z grilla.

Cechy

  • Zawiera bardzo mało tłuszczu
  • Jeden z droższych elementów wołowych
  • Idealnie nadaje się na tatar wołowy

Steki z kością

🇵🇱 🇺🇸 T-bone / Porterhouse

Opis

Stek T-bone lub Porterhouse jest połączeniem dwóch steków - rostbefu i polędwicy rozdzielonych kością.

Porterhouse różni się od T-bone'a tym, że posiada większą część z polędwicy.

Przyjmuje się, że jeśli polędwica ma min. 3 cm to wtedy taki stek nazwiemy Porterhouse.

Nazwa T-bone pochodzi od charakterystycznego kształtu kości, który przypomina literę "T".

Ten stek wymaga nieco więcej wprawy w przygotowaniu niż pozostałe cięcia.

Część z polędwicą jest delikatniejsza niż rostbef, dlatego potrzebuje ona krótszej obróbki termicznej. 

Ponadto kości blokuje dopływ temperatury, więc trzeba odpowiednio go przypiekać od strony kości.

Zdecydowanie bardziej rekomendujemy go na grilla niż na patelnię.

Nie oznacza to, że nie będziesz w stanie przygotujesz go na zwykłej patelni 🙂 Będzie to bardziej utrudnione.

Na grillu masz więcej możliwość, żeby zarządzać temperaturą i strefami ciepła, co niezwykle ułatwia jego przygotowanie.

Ze względu na większą gramaturę polecamy na przyjęcia grillowe.

Jest idealny jeśli ma 5-6 cm! 🥩

Cechy

  • Niezwykle efektowny podczas przyjęć grillowych.
  • Trudniejszy w przygotowaniu. Lepiej nadaje się na grilla niż na patelnię.
  • Większy niż inne cięcia, co czyni go doskonałym wyborem dla miłośników przyjęć grillowych w większym gronie.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl