Jak grillować steki metodą bezpośrednią 0
Jak grillować steki - poradnik krok po kroku

Grillowanie steków metodą bezpośrednią to sztuka, która wymaga kilku kluczowych elementów.

W tym wpisie wyjaśnię czym jest grillowanie bezpośrednie, kiedy się sprawdzi oraz jakie są poszczególne kroki w tej metodzie.

Na czym polega grillowanie metodą bezpośrednią?

Grillowanie metodą bezpośrednią polega na umieszczenie mięsa bezpośrednio na źródle ciepła - na gorącym ruszcie, na patelni lub bezpośrednio nad rozgrzanym węglem.

Grillowanie metodą bezpośrednią dobrze sprawdzi się jeśli chcesz przyrządzić nieprzesadnie grube steki (2-3 cm).

Jak grillować steki metodą bezpośrednią

Przygotowanie

  1. Wyciągnij mięso z lodówki aby ociepliło się do temperatury pokojowej. Krok nie jest obowiązkowy ale pomaga. Jeśli zapomniałeś to zrobić nie przejmuj się - grillowanie też się uda,
  2. Jeśli stek zapakowany jest vacum to rozpakuj go i usuń nadmiar soków ręcznikiem papierowym,
  3. Rozpal grill. Musi on osiągnąć wysoką temperaturę (270°C - 300°C). Po osiągnięciu tej temperatury poczekaj około 5-10 minut, aby ruszt bardzo dobrze się nagrzał.

Rozpoczęcie grillowania

  1. Obficie posól stek z obu stron. Możesz zrobić to wcześniej (nawet do 24h przed). Nie zrobi się twardy,
  2. Osusz jeszcze raz stek,
  3. Połóż stek w najcieplejszym miejscu na ruszcie i zamknij pokrywę. Staraj się nie wychłodzić rusztu przez otwartą pokrywę grilla,
  4. Grilluj stek obracając go co około minutę. Twoim celem jest osiągnięcie smakowitej, przypieczonej powierzchni (tak zwany "crust"),
  5. Gdy Twój stek wewnątrz osiągnął pożądaną temperaturę (patrz tabela powyżej) to zdejmij go z grilla i odstaw aby odpoczął

UWAGA! Nie pomijamy kroku z odpoczywaniem. Zachowaj cierpliwość. Jeśli stek nie odpocznie to nie będzie kruchy i smaczny!

Sztuka polega na dobrym timingu. Chcesz uzyskać smakowitą przypieczoną powierzchnię (crust) oraz doprowadzeniem mięsa do pożądanego poziomu wysmażenia.

Jeśli stek się już przypala, a nie udało Ci się osiągnąć pożądanej temperatury wewnątrz to możesz "dociągnąć" mięso w piekarniku lub grillując go metodą pośrednią.

Pliki (1)

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl